Preskoči na glavni sadržaj

ANALIZA: Promjene u Atletico Madridu u odnosu na predsezonu

63 dana su prošla otkako je odigrana "ona" utakmica protiv Atletico Madrida u sklopu priprema za početak sezone. Neke stvari u Atletico Madridu više ne izgledaju isto, a evo na što možete obratiti pozornost glede našeg protivnika u sljedećoj utakmici.


2 mjeseca i 1 dan je prošao od "one" noći. Taj derbi u New Jerseyju, tri u jutro u Madridu. Ta noć i 3:7, 4 gola Coste... Ta noć je napravila da 127 milijuna eura plaćenih za Joao Felixa izgleda kao jeftin novac. Atletico je te noći kao u boksačkom meču bacao udarce u bradu Real Madrida, a Los Blancosi kao da nisu znali na koji način uzvratiti, pa ni kako se obraniti. Treba napomenuti, igrali smo bez Casemira, to u jednu ruku mijenja dosta stvari.
Mi dobro znamo kako se naš Klub mijenjao od tog trenutka, ali kako se mijenjao Atletico?!

Mini kriza

Atletico je u sezonu sjajno ušao nakon te utakmice, koja im je donijela snagu, pa možda čak i nešto više jer je to bila momčad s puno novina u startnih 11. Do te utakmice s Realom su bili neporaženi, a 0:0 protiv Chivasa je bacila sumnju na njih. Ta utakmica kao da ih je sama po sebi deklasirala glede susreta protiv Los Merenguesa. No kako je LaLiga počela, oni su zaista krenuli snažno. Tri utakmice, tri pobjede, s minimalnim rezultatom, ali svih 9 bodova (1:0, 0:1, 3:2). Svakako bilo je sumnji oko njihove igre, koja nije bila uvjerljiva. No činjenica je bila da je Atletico Madrid bio usamljeni lider u tom trenutku na vrhu tabele LaLige. No kako je prošlo i 4. kolo, te sumnje su polako postale veće. Poraz na San Sebastianu i remi protiv Celte... Dvije utakmice u kojima nisu zabili niti jedan gol. I nakon tog slijedi utakmica protiv Juventusa, gdje su se vratili u utakmicu koja je na kraju završila 2:2, te pobjeda u posljednjem kolu.

Gubitak snage

Zapravo, Oblak je primio 6 pogodaka u 3 utakmice. To nismo imali priliku vidjeti u niti jednoj njegovoj sezoni kao Rojiblancosa. Ako je uspio zatvoriti vrata svojeg gola u prve dvije utakmice, slijedeće su ga "razapele". Ali Simeone je malo popravio stvari jer u posljednja dva ligaška susreta, Slovenac nije primio niti jedan pogodak, kao ni Real Madrid.

Thomas i Gimenez

Niti jedan od njih dvojice te noći nije igrao protiv Real Madrida. Obojica su se poslije pridružila Rojiblancosima, jedan je igrao Afrički Kup, a drugi Američki. I da, ove subote će biti s ekipom. Simeone je odlučio dati odmor Urugvajcu, koji je do sada igrao sve utakmice (osim posljednje), kako bi derbi dočekao svjež. Ako je za suditi po prvoj utakmici prošle sezone između Reala i Atletica, možemo reći kako je bio jedan od najboljih na tom susretu, ako ne i najbolji. Ganac pak donosi konzistentnost, naporan rad i nadzor vezne linije. Zračna igra od strane Gimeneza zaista izgleda nevjerojatno. On je naslijedio ulogu koju je Godin igrao godinama. On je sada glavni igrač, šef obrane.

Prekidi

To je ono što je Atletico na određeni način zaboravio igrati, ono što ga je u jednu ruku krasilo, a sada se ispostavilo nečim što je Simeone ponovno oživio, a to su prekidi. Dva gola protiv Juventusa su došla preko prekida, opasnosti protiv Celte su dolazili na isti način, pa sada i protiv Mallorce. Felipe je jedan od najopasnijih u ovom segmentu igre, ali i Gimenez isto tako.

Lodi i Trippier

Bočne pozicije u obrani su zaista one pozicije koje je Atletico trebao pojačati, odnosno zamijeniti staru gardu, a to je i napravio u vidu Trippiera i Lodija. S Lodijem na lijevoj, te Englezom na desnoj strani, Atletico je ponovno počeo dominirati u igri preko krilnih pozicija s njihovim dolascima iz obrane i ubačajima, što ih je isto tako karakteriziralo za vrijeme Juanfrana i Filipe Luisa. Lodi je pokazao da je jedan od igrača koji zaista jako brzo uči jer njegova igra u obrani protiv Mallorce je izgledala zapanjujuće. On raste, napreduje... I samim tim prijeti Real Madridu.

Diego Costa

On je te noći izgledao kao tornado. Postigao je 4 pogotka. Zvijer u poodmakloj fazi. Činilo se te noći da je Diego Costa onaj stari Diego Costa, koji živi od zabijanja golova, a to radi svaki put kada se nađe u prilici. No njegova forma u posljednje vrijeme je uvelike zabrinjavajuća jer ne samo da ne zabija golove nego nema ni udaraca prema vratima. Nije bilo ni prlika. Ali utakmica protiv Mallorce kao da je ponovno i kod njega vratila stvari na svoje mjesto.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g