Preskoči na glavni sadržaj

Tko ima više koristi s odgodom Clasica: Real ili Barcelona?!


Sada kada znamo da je službeno i da će se Clasico igrati u srijedu, odnosno 18.12.2019. pitanje je tko će od tog imati više koristi. LaLiga je htjela da se Clasico odigra 07.12.2019. jer će se taman to 10. kolo preklopiti s utakmicama Kupa, ali sami klubovi su inzistirali na ovom datumu. 26.10.2019. godine je trebao biti prvotni datum odigravanja, ali zbog prosvjeda u Kataloniji to jednostavno nije bila sigurna opcija i bilo je za očekivati da će se derbi odgoditi.

Mi Vam Madridisti ovdje donosimo iz naše perspektive sve ono što se može promijeniti do tada i tko bi zbog ovog svega mogao imati veću korist. Uzet ćemo u obzir promjenu datuma, ozljede, pa i cijelu pozadinu Clasica, kao i mentalne konsekvence i potencijalne varijacije.


Trener Real Betisa, Rubi, jasno je rekao kako će to direktno utjecati na druge momčadi jer će Barcelona i Real Madrid imati više vremena za pripremu:
 "Činjenica je da ova odluka utječe direktno i važno na 4 ekipe: Leganes, Valladolid, Levante i Betis. Jer će naši protivnici, s potencijalom kojeg već posjeduju, igrati jednu utakmicu manje."
Leganes tako na Bernabeu dolazi 02.11., s tim da će oni igrati utakmicu više jer njihova ovog vikenda nije odgođena.

Ovaj raspored u 10. mjesecu na kraju je bio kompliciraniji za Real Madrid nego za Barcelonu. Katalonci bi u Clasico ušli kao lideri LaLige zbog pojede nad Eibarom na Ipurui (0:3) i naravno poraza Real Madrida protiv Mallorce (1:0). Ako uzmemo u obzir kakav je pritisak Real Madrid proživio s utakmicom protiv Galatasaraya i same situacije oko igrača, jasno je kako bi Barceloni bio lakše jer oni u Ligi Prvaka igraju protiv Slavie.


U 12. mjesecu scenariji će biti drugačiji. Katalonci 10.12. gostuju kod Intera Milana, te 15.12. igraju na Anoeti. Tri dana poslije ogleda protiv Sociedada dolazi na raspored Clasico. Posljednju utakmicu ove godine trebali bi na domaćem terenu odigrati protiv Alavesa. Nakon tog 05.01.2020. godine igraju katalonski derbi na Cornelli. Nakon tog im dolazi Super Kup u kojem igraju: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid i Valencia.

Real Madrid ulazi u Clasico s utakmicom protiv Bruggea u Ligi Prvaka i nakon tog Valencijom u LaLigi na Mestalli. Nakon Clasica na Bernabeu dolazi Athletic Club. 2020. godinu otvaramo na isti datum kad i Barcelona s utakmicom protiv Getafea u gostima. Nakon tog slijedi famozni Super Kup u Saudijskoj Arabiji.


OZLJEDE

Da se utakmica igra ovog vikenda Real Madrid vjerojatno ne bi mogao računati na: Balea, Lucasa, Nacha i Modrića, te odveć poznato Asensija. Kod Barcelone nema ozljeda, tek s manjim problemima je u pitanju bio Sergi Roberto, a prednost je što će Dembele odraditi kompletnu suspenziju. 


KOMPLETNA POZADINA JE IPAK NA STRANI BARCELONE?

Što se povijesti tiče i ako pogledamo 4 odgođena Clasica kroz povijest, Real Madrid je stigao do pobjede u tek jednom navratu. Prvi put se utakmica odgodila u sezoni 1928/29, a Barcelona je tada pobijedila s minimalnim rezultatom, samo su u tom slučaju oni bili gosti. Ta se utakmica odigrala u četvrtak 09.05.1929..

Sljedeći put kada se utakmica dogodila bilo je u sezoni 1967/68. Ta utakmica je odgođena zbog smrti Julia Cezara Beniteza, a utakmica je završila remijem zahvaljujući golovima Genta (vodstvo Reala), te Zaldue (izjednačenje).
Još jedna utakmica bila je odgođena u sezoni 1971/72 zbog Velikog Tjedna. Katalonci su isto tako i tu došli do pobjede od 1:0 pogotkom Asensia.

No ta dinamika se promijenila u zadnjem navratu kada je otkazana utakmica u sezoni 1989/90. Susret je isto tako bio odgođen zbog Velikog Tjedna. Madrid je stigao do pobjede od 3:2, a golove za Real su postigli: Michel, Buitre i Sanchez. Julio Salinas je postigao oba pogotka za Barcelonu.

ULOGU IMA I MENTALNA PRIPREMA

Promjena datuma ne utječe samo na umor nego i na "glavu". Jasno je kako neki igrači sebe pripremaju i na mentalnoj razini i sada kada je utakmica odgođena neki bi na to mogli reagirati pozitivno, a neki drugačije. To je potvrđeno i od strane sportske psihologinje Lorene Cos.


No jasno je kako će sama odgoda utakmice imati utjecaj i na ostale klubove, a ne samo na Real Madrid i Barcelonu. Lorena Cos je u jednom intervjuu za Marcu kazala:
 "Ono što ne možemo negirati je da u tim tjednima/sedmicama svi gledaju kada će biti taj datum kojeg će se igrati utakmica nego sama sljedeća utakmica koja slijedi po rasporedu. Važno je naglasiti kako se sportaši pokušavaju izolirati od takvih problema i usredotočiti na svakodnevni rad kako bi ostali spremni za Clasico. Sada kada postoji datum bit će mnogo lakše organizirati i restrukturirati sve što je potrebno kako bi svaki od njih bio na pravoj razini."

Na kraju se sve svodi da to ne utječe toliko na same klubove glede te utakmice nego na utakmice koje igraju popratno toj utakmici. Ona je dodala kako je zapravo pitanje samo umora u tim utakmicama jer tada raspored postaje gušći, sama priča oko rasporeda treninga i opterećenja je od kompletnog plana i programa s početka sezona postala drugačije i to je jedino što će na kraju igrati ulogu. Tako da na kraju i Real Madrid i Barcelona imaju razloge da budu sretni, odnosno manje sretni zbog odgode.

Madridisti, što Vi mislite, tko ima razloga više biti zadovoljan zbog promjene datuma?!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g