Preskoči na glavni sadržaj

"Baleov zakon" - broba protiv objave liječničkog izvještaja??!


Gareth Bale je zatražio od Real Madrida da ne objave javno njegov liječnički izvještaj nakon što je pretrpio ozljedu dok je igrao za Wales protiv Hrvatske. Navodno je Cope prvi prenio kako je Bale tu tražio svoja prava kao pacijent da se ne objavi njegovo stanje javno na stranicama iz nekih svojih razloga.

Navodno Bale nije prvi igrač, po navodima MARCA-e koji je zatražio te stvari, ali je prvi igrač kojem se to "odobrilo" i na temelju čijeg se zahtjeva to i primjenilo. Zapravo, to i nije samo problem u Realu nego Španjolska je sada počela brujiti o tom.


Praksa i ono što klubovi u Španjolskoj rade je da po ozljedi igrača javno obavijeste navijače o čemu se radi kako bi oni sami bili upućeni u razloge zašto određeni igrač ne igra. Zapravo, do sada to nikom nije uspjelo zaustaviti jer to se slaže sa svim mogućim etičkim i ostalim uvjerenjima od strane doktora i ne krše se ni prava ni zakoni na koje se može pozvati pacijent.

Zapravo, klubovi nikada nisu razmatrali o tom da se u liječničkom izvještaju stvari dotiču i osobnih stvari samih igrača. Još po zakonu članka 22.4 u Zakoniku 3/1995govori se o tom kako to liječničko izvješnje uzima osobne podatke radnika i kako se služba koja je zadužena za nadzor i samu brigu, te liječenje pacijenta mora konzultirati s radnikom oko same objave, a danas je nogomet profesija, nogometaš je radnik.

LEGALNA ZAŠTITA

I čini se kako bi ovaj sam slučaj Balea mogao pokrenuti novu veliku lavinu od strane ostalih sportaša, koji bi mogli lako dobiti ovo i tako zaštiti svoja prava, te anonimnim učiniti liječničke izvještaje, odnosno u potpunosti ih ukloniti od javnosti.

Zapravo, kada god vidite da se čeka na informaciju oko stanja i da će se pratiti njegov razvoj, onda se u velikoj većini slučajeva radi o ozljedama mišića (što je slučaj i kod Balea), a to je nešto što su klubovi do sada radili vješto, no s ovim potezom Balea, otkrit će se sve tajne i pitanje je na koji način će to sada izgledati.


Zapravo, o tom se i do sada uvelike pričalo, ali isključivo po forumma, gdje su o tom govorili službeni liječnici klubova, ali da bi se ovaj slučaj riješio u globalu, onda se mora adresirati pravomoćna osoba ili institut za to, a tada se kraj teme nije nazirao nego se redovno preskakao.
Zapravo, možemo posvjedočiti raznoraznim pričama doktora kako igrači ne žele priložiti svoj karton klubovima. Možda se tu radi o zaštiti osobnih prava na koje svaki radnik ima i jednostavno ne žele to javno odavati preko klubova ili možda ne žele podijeliti određene vrste bolesti (tumor i depresija su dvije o kojima doktori pričaju), ali... Postoji i ona druga stvar, a to je konfuzija zašto određeni igrač ne igra? Kako to riješiti? Posebice ako se igrač zamjeri treneru ili klubu (slučaj je Balea i Zidanea). Naravno, stvar je i obnavljanja ugovora, te samih bonusa na određene stvari u ugovoru jer teško je pomisliti da se radi isključivo o privatnoj povijesti bolesti pojedinca.

Svi smo mogli svjedočiti velikoj hajki na igrače zbog ozljeda. Mediji bi se o tom raspisali o navijači bi za to lakše mogli doznati i nakon tog kreću drugačije stvari. Navodno i sama takva priča, pa i okruženje gdje svi samo gledaju kako bi se netko mogao ozlijediti dovodi do ozljede igrača jer se kod zdravstvenog stanja radi i o pozitivnom razmišljanju.

Činjenica je da odluka Garetha Balea predstavlja novu radikalnu promjenu u Španjolskoj kulturi. Velšanin tu nije napravio ništa nego uzima benefite koje ima kao radnik.

U Primeri su stvari drugačije

Sada dolazimo do onog gdje sve što se smatra normalno u Španjolskoj Europa to razmatra. Informacije o ozljedi igrača u pravilu ne postoje, zapravo to nije nešto što je relevantno u sportskoj svakodnevnici. Njemačka i Španjolska to nemaju, pa ako pratite te press konferencije lako možete vidjeti kako prvo pitanje upućeno treneru klubova u tim ligama većinom dotiče fizičko stanje igrača. Jedino kod većih ozljeda klubovi jave javnosti o čemu se radi, ali kada je u pitanju neka manja ozljeda, tada samo napišu kako su stvari pod kontrolom.

U Primeri klubovi ne objavljuju kada su u pitanju ozljede mišića svojih igrača. Najbolji primjer je ovaj Rodrijev iz Cityja. Sve što se zna o ozljedi Rodriga je zapravo tek jedna Guardiolina rečenica tokom press konferencije: "Doktori su mi rekli da će on biti dobro nakon sljedeće internacionalne pauze."

U Engleskoj shvaćaju da ova informacija spada u eku privatnu sferu koju bi trebali imati igrač i klub. Zapravo u tim zemljama ne možete vidjeti objavu na društvenim mrežama, ne samo igrača i sportaša nego i osoba nakon uspješno odrađene operacije ili rehabilitacije. U Engleskoj ili Sjedinjenim Državama takva informacija može donijeti velike penele doktorima koji su to objavili, pa čak ako se radi i o odobrenjeu od strane same stranke (pacijenta).

Kada govorimo o velikim traumatološkim ozljedama, tada Primera ponudi sve "potrebne" informacije. 

U Njemačkoj je scenariji vrlo sličan onom u Engleskoj. Oni ne javljaju manje ozljede svojih igrača. Paco Alcacer je bio van pogona gotovo mjesec dana, ali BvB o tom nije javila niti jedno slovo. Kroz medije se provukla priča oko tog da se radi o ozljedi Ahilove tetive, a neki su pak govorili da se radi o običnoj mišićnoj ozljedi. Ako se ozljeda dogodila tokom utakmice, tada klubovi jave o čemu se radi, ali ako je riječ o ozljedi s treninga, tada stvar ostaje u potpunosti privatna.

U Italiji postoje neki klubovi koji daju neke informacije oko svojih igrača, kao što je Roma, ali bez nekih velikih detalja. PSG u potpunosti daje informacije svojih igrača.

U ligama Sjedinjenih Država sve ide i do detalja

Sport u Sjedinjenim Državama se shvaća na način da je posmatrač, odnosno gledatelj prava zvijezda. I oni smatraju da osoba koja prati i posjećuje njihove stadione ima pravo znati sve informacije do posljednjeg detalja.

NFL primjera radi na svojoj strani ima posebnu i odvjenu sekciju gdje se piše isključivo o ozljedama i ona se ažurira gotovo svakog tjedna/sedmice. Imate posebnu sekciju, gdje možete kliknuti na utakmicu i vidjeti zašto određeni igrač ne igra ili nije igrao ili je morao izaći iz igre. Zapravo, kod njih možete vidjeti apsolutno sve.


NBA isto tako prije svake utakmice donosi izvještaj o fizičkom stanju svojih igrača. Adam Silver, ligaški komisionar, došao je s velikim prijetnjama klubovima koji rotiraju svoje igrače (zbog ozljeda), a da prije tog nisu podnijeli liječnički izvještaj. Sve to je dovelo do franšize koja uključuje listu ozljeđenih igrača u kojoj nitko ne može i ne smije opovrgnuti termine poput "neugodnosti" i "umora".

MLB preko svoje web stranice nudi apsolutno sve informacije oko svojih ozljeđenih igrača. Tu se govori kada se ozljeda pojavila, kada je ustanovljena, kako napreduje oporavak i kada se očekuje povratak.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g