Preskoči na glavni sadržaj

Galatasaray - Real Madrid; prvo finale za Zidanea


Večeras igra Real Madrid, ali i Zinedine Zidane isto tako. Francuski trener gleda kako prolaze dani i utakmice i kako njegova momčad nema reakciju na sve to. Svaki dan kao da nudi sliku punu upitnika. Nije bila u stanju zadržati vodstvo u LaLigi, a u Ligi Prvaka je sramotno izgubila od PSG-a, te isto tako sramotno remizirali protiv Bruggea.

Nogomet su rezultati, a to najbolje zna trener Real Madrida, te je tako nekako i pričao na press konferenciji u Istanbulu:
 "Uvijek je finale, ovdje sam 18 godina, znam gdje se nalazimo i da će pritisak uvijek postojati."
Zidane dobro zna da se ovdje ne gleda ono što se napravilo prije: "Nogomet zaboravlja ono što si napravio, to je život i za mene vrijedi isto, a to je sadašnjost."
Odnosno, ako momčad ne reagirao, uže uvijek puca na najslabijem dijelu, a to je onaj gdje je trener. Francuz je svjestan da prolazi kroz najdelikatniji trenutak otkako je trener Real Madrida, ali on to shvaća i smatra da je dovoljno snažan da preokrene ovu situaciju.

Florentino Perez i ostatak izvršnih tijela i dalje imaju veliku vjeru u igrače i trenera, ali nešto se mora promijentii i to jako brzo kako to pouzdanje ne bi pobjeglo daleko. To se mora napraviti čim prije. Naslovnice svih medija su doslovce počele ukazivati na alarmantno stanje nakon poraza od Mallorce, no Zidane se raduje ovoj utakmici: "Ne možete me to pitati (želi li biti trener Real Madrida), ja ovdje želim biti zauvijek. Znamo kakva je situacija, ali to morate pitati nekog drugog."

Zidane je s tim jasno rekao kako njegova situacija nije čista i čvrsta, a Figo je možda najbolje prokomentirao njegovu situaciju: "Nogomet su rezultati. Pamćenje je jako kratko. Sasvim druga stvar je jesu li odluke poštene ili ne, ali to ponekad znači jako malo. Nadam se da će stvari uvijek funkcionirati kako treba, ali svi znamo da je ovaj svijet takav kakav je. On zna kako je trenirati Real Madrid bolje od ikog drugog. Nadam se da će kritike proći brzo i da će momčad početi bilježiti rezultate kakvi se od nje i očekuju i da će pobiejditi u mnogim utakmicama."

Zvuči čudno, ali utakmica protiv Galatasaraya je postala finale iz svih aspekata, iako poraz ne bi bio konačan. I sve što je kazano istina je za trenera, ali ne i za momčad, bare se tako nastavlja priča. S bodom u tri utakmice momčad ne bi bila eliminirana. Posljednja momčad koja je preokrenula takvu situaciju je Tottenham prošle sezone, koja je na kraju završila u finalu na Wandi Metropolitano.

Govori se kako bi poraz Real od Galatasaraya izbacio momčad, ali istina je da bi ih samo udalji od kvalifikacije za drugu fazu natjecanja, ali ih ne bi eliminirao. U povijesti od 23 godine, Real Madrid nije nikada ispao iz grupne faze, postoje dva slučaja u kojima je to napravljeno i s 10 bodova, tako da i u slučaju poraza od Galatasaraya, Real Madrid i dalje ima šansu. Morali bi pobijediti u preostale tri utakmice.

Prvi put se to dogodilo u sezoni 95/96. Tu je Ajax bio prvi i izgledao je kao tiranin prema ostalim klubovima, Real Madrid je ostao na drugom mjestu, na trećem Ferencvaros. Drugi put se to dogodilo u sezoni 2005/06 u kojoj je Olympiacos imao 16 bodova, a Real 10, a Real je opet prošao dalje.


Zidane je i dalje nastavio s hvalom svojih igrača, ali istina je da Real Madrid danas igra svoje prvo finale (drugo, Clasico, je odgođeno). Danas ne može računati na neke od svojih igrača koji su odlučujući: Bale (osjeća bolove i kojem su doktori rekli da mora pauzirati i dalje). Nakon tog dolazi i Modrić koji je nastradao u posljednjim minutama utakmice Walesa i Hrvatske. Ako ništa drugo vratio se Hazard i Kroos.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g