Preskoči na glavni sadržaj

ANALIZA: Zidaneove alternative za Casemira!


Ako postoji igrač koji život znači za Zidaneov Real Madrid, onda je to svakako Carlos Casemiro. Brazilac je ključan dio svakog Zidaneovog sustava bilo da se radi o fizičkom aspektu ili o nekom sportskom. Njegova figura u rosteru, odnosno startnoj postavi utječe na cijelu momčad. I to je ono što francuskog trenera tjera na razmišljanja oko tog što bi morao napraviti ako Brazilca slučajno nekada ne bude.

S prodajom Marcosa Llorentea, Real Madrid je ostao bez prirodne zamjene za Carlosa Casemira na poziciji defenzivnog veznog. Brazilac je zadužen za veliko pomaganje obrani (bilo da se radi o popunjavanju ruba u obrani ili spuštanju do pozicije centralnog braniča), te za napadački dio iznošenja lopte, pa čak i udarca sa distance. Kada on igra, Real Madrid ima klasičnog destruktora, koji će napraviti prekršaj kada je potrebno, bilo u razgradnji protivničkog napada ili onog taktičke prirode kod kontre protivnika.

On je do sada igrao i nije bilo nikakvih problema. On je ujedno i najkorišteniji igrač Zidanea ove sezone i pitanje je koliko to još može dugo potrajati. Ako pogledamo trenutni roster Real Madrida ne možemo pronaći igrača koji bi mogao zamijeniti Casemira i odraditi njegov dio posla bez ikakvih problema. Ono što Zidane mora napraviti je pronaći određenu alternativu u vidu odmaranja Casemira kako se Realova "14-ka" ne bi ozlijedila od onog od čega padaju svi igrači Reala ove sezone, a to je povreda mišića.


To bi Zidane trebao raditi na utakmicama u kojima bi Real Madrida trebao "lakše" doći do pobjede. Jer ove sezone na Valdebebasu se liječilo dosta igrača, a velika većina njih bila su upravo veznjaci. Samim mijenjanjem sustava bez Casemira, odnosno nekim uigravanjem na treningu Zidane bi izbjegao moguće improvizacije (koje gotovo rijetko kad ispadnu baš kako treba) i potom velike neugodnosti.

DVA DEFENZIVNA VEZNA

Prva velika alternativa za kojom bi Francuz mogao posegnuti u vidu zamjene Casemira je opcija s dva defenzivna vezna. Real Madrid bi lako mogao zaigrati s dva defenzivna vezna, odnosno s dva čista veznjaka jer u tom vidu jedan igrač mora igrati na poziciji "klasične 10-ke". Kada govorimo o tom govorimo o sustavu 4-2-3-1 s Kroosom, Valverdeom ili Modrićem iza, a Iscom, Jamesom, Brahimom, pa čak i Hazardom ispred. S tim bi se dobro popunila vezna linija i imali bi numeričku prednost s kojom bi mogli kompenzirati posao kojeg obavlja Brazilac.


4-4-2 je isto tako opcija. Zapravo, Kroos i Modrić već imaju iskustva u igranju vezne linije jedan pored drugoga. Oni u tom slučaju jako dobro kontroliraju utakmicu i mogu dati poseban ritam igri Real Madrida u ofenzivnom dijelu.

FEDERICO VALVERDE

Jedna od velikih radosti koje su navijači Real Madrida, kao i svi povezani s Klubom doživjeli s početkom ove sezone je implementacija Federica Valverdea u startnu postavu. Igrač je zaslužio važnu ulogu u prvih 11 jer je izvanredne nastupe pokazao kroz sposobnost igranja bilo koje pozicije u veznoj liniji. To je zapravo uvjet koji ga stavlja u poziciju da ozbiljno kandidira kao Casemirov nasljednik ili potencijalna alternativa.


Zapravo, Urugvajac bi bio najprirodnija alternativa za Brazilca u trenutnom rosteru. Fede je prisutan u svakoj utakmici, mlad je i ima veliku želju za borbom, sve fizičke predispozicije da igra i na poziciji stopera, a to je jako važno zbog solventnosti koju iziskuje uloga Casea.

TONI KROOS

Ovo bi bila posljednja logična odluka koju može donijeti Zidane ako želi zadržati sustav 4-3-3. U tom slučaju Nijemac bi igrao na poziciji Casemira. Toni bi tada bio okružen igračima koji su više tehničari po prirodi (Modrić, Isco, James), ali ne treba isključiti ponovno ni Fedea kao opciju da zaigra uz njega i to na njegovoj poziciji, te tako pridonese u fizičkom aspektu igre.


Iako je i ovo opcija, nju iskreno ne bi poželjeli jer ne izgleda najuspješnije. Iako je Kroos u sjajnoj formi ove sezone, činjenica je da sama igra "osmice" i "šestice" nije ni blizu jednaka. Kroos je najbolji kada proigrava, asistira i zabija golove, kada igra na ofenzivnijoj poziciji, on nije igrač tipa Casemiro!

Slažete li se s nama Madridisti?!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g