Preskoči na glavni sadržaj

Super Clasico - Real Madrid i Barcelona uoči 18.12.


Kažu da se Clasico pobjeđuje u tjednima/sedmicama prije same utakmice, ali mi ćemo se držati one da se u tom periodu najavljuje. Iako je Barcelona stigla do pobjede u Pragu, prije Clasica koji se trebao igrati 26.10., to je bila jako loša slika Valverdeove ekipe koju je tada predvodio Leo Messi. No činjenica je bila da se Argentinac tek počeo zagrijavati. Stvari na Bernabeuu prije same utakmice su izgledale možda još i lošije. Toliko su bile loše da su mediji već počeli govoriti o smjeni Zidanea. Poraz od Mallorce tjedan/sedmicu dana prije nego je trebao biti odigran Clasicu s utakmicom u Istanbulu bila je posljednja prilika za Zinedinea Zidanea.

I 23.10. je donesena konačna odluka da je zabava (Clasico) odgođen zbog ozbiljen situacije i incidenata koji su pogodili Kataloniju. I sada, kada je ostalo još 9 dana do samog susreta, stvari su se radikalno promijenile. Dva velika rivala i konkurenta za osvajanje LaLige jednakom brzinom osvajaju bodove i žele naslov prvaka. U ovom trenutku se jedina Sevilla trudi kako bi koliko toliko zadržala korak. Iako imaju po jednu utakmicu manje (onu međusobnu) Barcelona i Real Madrid su već iza sebe ostavili Atletico na 8 bodova. To je momčad koja je ove sezone doživjela gotovo kompletnu rekonstrukciju. Sezona je daleko od gotove, ali činjenica je da Atletico do sada nije uspio parirati ovom dvojcu.

Osim odličnih rezultata (12 bodova u 4 utakmice od strane obje ekipe) i jedna i druga momčad prenose osjećaj sigurnosti, osjećaj da su to dva velika, ogromna kluba (što i jesu), te da im nitko ne može pomrsiti planove. Barcelona sada ima Messija u svojoj formi i to je najveći dobitak za njih. On je u posljednjih 11 utakmica postigao 13 pogodaka. Dva je u tom svemu dodao na dvije prijateljske utakmice Argentine (protiv Brazila i Urugvaja).

POVRATAK RAKITIĆA



Valverde je odlučio vratiti Ivana Rakitića u startnu postavu i ponovno se vratio onaj nogomet koji je prepoznatljiv za Barcelonu. Antoine Griezmann je pokazao da se već polako počinje adaptirati u Barceloni, a Luis Suarez je nastavio sa svojim golovima i time pokazuje koliko je ključan za svoju momčad.

Što se tiče Real Madrida, Zidaneova poruka s početka sezone napokon je počela zvučati realno. Zajedno s Barcelonom Real Madrid drži korak u utrci za titulom LaLige, a sam susret protiv PSG-a na Bernabeuu govori da trebamo biti optimistični u vezi same igre koju pružaju Los Blancosi.

Bijelu zastavu u ovom trenutku nosi Karim Benezma. Francuz je postigao 11 pogodaka u ligaškom dijelu natjecanja i sve dok Messi nije postigao 3 pogotka protiv Mallorce Francuz je bio prvi strijelac LaLige

Čvrstoća Real Madrida kreće iz obrane, te nakon početka sezone i predsezone Real Madrid napokon odiše snagom u zadnjoj liniji i ne prima ekstreman broj pogodaka. Od poraza protiv Mallorce, Real Madrid je primio tek dva pogotka u šest utakmica. Ako govorimo o dobroj obrani, onda je možda najbolje za primjer uzeti Atletico Madrid, koji je primio tek jedan pogodak manje od Reala (Atletico je primio 10, a Real Madrid 11).

CAMP NOU DOBRO ZNA TKO JE ZIDANE



18.12. je datum koji obilježava povratak Zidanea u sjedište Barcelone, a Francuz tamo nikada nije bio poražen kao trener. I Zidane dolazi s mogućnošću ostvarivanja velikog podviga! Naime, stadion Barcelone je uvijek predstavljao veliko gortlo za sve trenere Real Madrida, a Zidane ima priliku postati prvi trener u povijesti našeg Kluba koji je nanizao 5 utakmica bez poraza u gostima kod Barcelone.

U svojem prvom mandatu ostvario je dvije pobjede - jednu u LaLigi, a drugu u onoj briljatnoj utakmici u španjolskom Super Kupu. Tom je dodao još dva remija. Prije njega to je napravio samo najbolji trener u povijesti Real Madrida - Miguel Munoz s 4 uzastopne pobjede (jedna u Copa del Rey i 3 u LaLigi) u periodu od 1962. do 1965. godine.

S druge strane ne možemo reći da je Ernesto Valverde nešto lošiji, ali opet nije to toliko perfektno. U prve dvije utakmice Real Madrid je bio bolja ekipa od njegove, posebice ako se sjetimo španjolskog Super Kupa. Prije Zidanea, na domaćem terenu je remizirao, da bi u gostima stigao do pobjede. U sezoni 2017/18 na domaćem terenu upisao je pobjedu od 5:1 protiv Lopeteguia. Protiv Solarija je stigao do pobjede u gostima u Kupu, ali je remizirao na domaćem terenu. I svemu tom je dodao pobjedu u LaLigi, ponovno u gostima.

I sada, u odnosu na prvi datum kada se Clasico trebao odigrati i Real Madrid i Barcelona pokazuju mnogo bolje partije i podižu očekivanja od strane svojih navijača za samu utakmicu za 9 dana.

PRIJE CLASICA SVAKU MOMČAD OČEKUJE "PRIJATELJSKI SUSRET" I MOGUĆA ZAMKA



Mestalla je za Real Madrid uz stadione poput Camp Noua i Wande Metropolitano jedno od najtežih gostovanja. Ono što je bio tek još jedan terena za utakmicu, sada je to minirano polje jer Real Madrid u posljednje 5 utakmica na njihovom terenu ima tek 1 pobjedu 1 remi i 3 poraza. Baš zbog poraza prošle sezone Zidane se vratio na klupu Real Madrida. Real Madrid će tu utakmicu igrati ove nedjelje u 21:00h, gdje će probati na Camp Nou doći iznad Barcelone ili izjednačen s njom u vidu bodova. Prije ove utakmice Real Madrid u srijedu u istoj satnici gostuje u Belgiji, gdje igra utakmicu protiv Bruggea, koja se više svodi na utakmicu za ponos (zbog prvog susreta u grupi) i naravno nagrade za pobjedu.

Meazza će biti posljednje gostovanje Barcelone u grupnoj fazi Lige Prvaka. Oni tamo dolaze kao i Madrid u Brugge, sve su riješili po pitanju svojeg prolaska dalje. Oni nemaju namjeru riskirati u toj utakmici, posebice zato jer se Interu ta utakmica svodi na sve ili ništa. No u usporedbi s ovom utakmicom, stvari će drugačije izgledati u subotu u 16:00h. Barcelona gostuje kod Real Sociedada na Anoeti, te La Real itekako ima za što igrati jer je Barcelona u posljednja dva navrata upisala dvije pobjede na njihovom terenu. Svakako, igrači Barcelone znaju da je to mjesto na kojem se uistinu moraju namučiti da bi došli do pobjede. No oni dobro znaju kako je to izgledalo prije dvije posljednje sezone na Anoeti. 4 uzastopne sezone su bilježili poraz, a sveukupno ih je bilo 6 bez pobjede s 1 remijem. No s dvije pobjede u dvije posljednje sezone malo su natjerali svoje navijače da zaborave na to. No Real Sociedad ove sezone izgleda vrlo dobro, pa se nadajmo da Barcelona može već tu prosuti bodove.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g