Preskoči na glavni sadržaj

ANALIZA: Je li Reguilon spreman za Real Madrid??!


Real Madrid u nedjelju navečer igra protiv Valencije na Mestalli, a zbog ozljede Marcela, te suspenzije Mendyja (crveni karton) Zidane će morati doći do zanimljive solucije na problem koji ima.

Postoji nekoliko alternativa:

 - Nacho kao lijevi bek, ako se oporavio i ako je spreman za igru;

 - Militao, baš kao i na samoj utakmici nakon što je Manedy bio isključen;

 - Carvajal na lijevoj strani, s tim da bi tada Odriozola trebao igrati na desnoj strani ili Militao;

 - Bale na poziciji lijevog beka, baš kao što je nekada igrao u Tottenhamu.

Iako je ovog ljeta Mendy stigao kao pojačanje i kao igrač koji bi trebao zamijeniti Marcela (32 godine) na poziciji lijevog beka, ne možemo reći kako je baš u svemu bivši igrač Lyona impresionirao. I tako se ponovno u debate dovela pozicija lijevog beka u Real Madridu.

Nakon što je u A.C. Milan otišao Theo Hernandez (koji je bio prva solucija za tu stranu), stigao je Sergio Reguilon, kojeg je Zidane isto tako ovoga ljeta želio prodati, ali je to mladi Sergio odbio i odlučio je otići tek na posudbu. On je već u svojoj debitantskoj sezoni u Realu pokazao da se na njega jednostavno mora računati.

Da bi nešto bolje ušli u srž problema, ovdje ćemo prenijeti statističke i analitičke podatke koje su preuzete sa Opte od početka sezone, pa sve do 02.12. do kada podaci i sežu. Dotaknut ćemo se standarda 5 najboljih liga u Europi, a kao što znamo tu spadaju redom: Engleska, Španjolska, Talijanska, Njemačka i Francuska, odnosno: Premier Liga, LaLiga, Serie A, Bundesliga i Ligue 1.

Kako bi taj filter igrača za tu stranu bio dobar i dovoljan za neku vrstu pogleda sa statističkog stajališta, uzet ćemo u obzir da je igrač odigrao najmanje 10 kompletnih utakmica. Gledat ćemo naravno da je taj igrač uputio barem jedan centaršut na tim susretima, a iz ove usporedbe izvući ćemo Marcela i Mendyja, te ćemo u fokus staviti Sergia Reguilona.

Pratit ćemo sljedeće paramtere:

OBRANA: blokade, presječene lopte, lopte vraćene u posjed, dobiveni dueli, poraz od strane protivnika (nešto na foru tko je bio bolji u kojim situacijama), dosuđeni prekršaji;


NAPAD: ukupni broj udaraca, kreirane prilike, kompletirani driblinzi, postotak točnosti dodavanja na protivničkoj polovini, centaršuti, lopte vraćene u posjed u trećoj trećini.


Naravno, prije nego krenemo s ovim napomenut ćemo da ova statistika jednim velikim dijelom može pokazati brojke koje su uvjetovane načinom igranja same pozicije, ali i kompletne ekipe, kao i taktičkim dosmislicama. U svakom slučaju, ako je za suditi po onom što smo mogli vidjeti od Seville, ova statistika bi trebala biti vjerdostojna jer većinom igraju u sustavu 4-3-3 ili 4-2-3-1, pa je zato uloga Reguilona u tom konceptu igre gotovo identična onoj koju imaju Marcelo i Mendy (NAPOMENA: samo po statistici, po gledanju nogometa bez matematike NE!) u sustavu Reala 4-3-3.

Kako bi pojednostavili samo čitanje ovih grafova i podataka unutar njih ići ćemo kako smo napisali, od obrane preko napada. Znači, kada linija na grafikonu bude bilža centru, to je ocjena lošija, a kada je grafika bliža kraju, onda je ocjena bolja. I tu ćemo probati usporediti ono što radi Reguilon, ali i Mendy, pa i Marcelo u odnosu na ostalih 5 najboljih liga u Europi.

MENDY SE IZDVAJA SA SVOJIM UČINKOM U OBRANI, A TO JE DIO GDJE BI REGUILON MOGAO NAPREDOVATI, A MARCELO SE POPRAVITI

 - Kao što graf niže prikazuje, Mendy prezentira nevjerojatnu kvalitetu i superiornost na Reguilona i Marcela u pogledu defenzivne igre, posebice kada govorimo o duelima 1na1. Tu se gleda onaj dio kada se igrač zaustavi u prodiranju s loptom, te se u tom dijelu automatski spriječava opasnost koju kreira protivnik.


U nekoj generalnoj formi, Marcelo i Reguilon imaju gotovo jednak defenzivni učinak, iako treba istaknuti kako se Sergio ponaša mnogo bolje u tom dijelu igranja, posebice ako govorimo o predviđanju dodavanja od strane protivnika i presjecanju istih, te samom kretanju da napravi povrat lopte u posjed. Obojica imaju gotovo jednak učinak u vraćenim loptama u posjed u onim trenucima kada se točno ne zna koja momčad ima jasan posjed.


No jasno se da vidjeti kako i Marcelo i Reguilon mogu napredovati u tom dijelu igre. Jedna od tih stvari je igra 1na1, a u tom dijelu većinom u obrani gube takve duele. Druga stvar koju bi mogli popraviti je broj blokada, a tu računamo dugi pas od strane protivnika ili udarac prema vratima. To se može razumjeti ako je igrač loše obrambeno pozicioniran ili jednostavno kasni u bloku ako je bio prethodno tom izdriblina na krilu. U slučaju Reguilona, zašto kasni u blokovima najbolje prikazuje slika ispod teksta.


Reguilon je prvi igrač najbliži desnom kutu na slici iznad. Tu se da jasno vidjeti kako ostavlja previše prostora na utakmici protiv Real Madrida krilnom igraču za kojeg je zadužen.


Na slici iznad možemo vidjeti Reguilona kao najbližeg igrača igraču Atletico Madrida koji pokušava centrirati. Ponovno je tom igraču dao previše prostora za centaršut.


Na utakmici protiv Valladolida, ponovno je bio izdriblan na svojoj poziciji i zbog toga kasni na blok centaršuta.

NAPAD: Reguilon je sličan Marcelu, dok je Mendy u tom dijelu 'stidljiv'

Ne možemo reći kako je Mendy loš i u napadačkom pogledu, a to će najbolje pokazati grafovi koje možete pronaći ispod ovog teksta. No njegov problem je što stvara jako malo prilika za pogodak (to se definira kao dodavanje nakon kojeg slijedi udarac), te mnogo manje puca po golu od Marcela i Reguilona. On u napadačkom dijelu igre pridonosi s visokim brojem centaršuta, uspješan je u driblinzima i vrlo je siguran kod dodavanja na protivničkoj polovini.


Kao i u pogledu defenzivnog apsketa, možemo vidjeti kako je Reguilon i u napadačkom dijelu vrlo sličan Marcelu. Iako nije toliko uspješan u driblinzima, zaista kreira jako puno prigoda bilo da govorimo o njegovim udarcima prema vratima ili njegovim točnim dodavanjima prije završnog udarca. Jako je dobar i kod broja oduzetih loptu u posljednjoj trećini, ali Marcelo je uvelike superioran u dijelu postotka točnih dodavanja na protivničkoj polovini. To je jedan od dijelova igre u kojima Reguilon uvelike može napredovati.


Nakon briljatnog početka sezone kojeg je Sergio počeo s pogotkom i asistencijom, on je postao jedan od glavnih Sevillinih aduta u napadačkom dijelu igre. On prezentira nevjerojatno ofenzivno pozicioniranje bilo da se radi o izdvajanju na krilu nakon kojeg slijedi ubačaj ili da se radi o samom sudjelovanju u napadačkoj igri gdje on završava akciju s udarcem dolaskom iz drugog plana. Idemo to probati pokazati sa slikama.


Utakmica protiv Getafea i jedna situacija pokazuje njegovo odlično napadačko pozicioniranje. On je u ovoj situaciji u prilici primiti loptu i završiti akciju ili potražiti drugo rješenje.


Gornja slika prikazuje situaciju na utakmici protiv Leganesa. Ponovno se sjajno ofenzivno pozicionirao, izvukao se na krilo, gdje je dobio loptu nakon čega je uslijedio centaršut.


Gornja slika prikazuje situaciju na utakmici protiv Osasune. Ponovno je u prilici da primi loptu i da sam uđe u završnicu ili da potraži drugo rješenje.

ROBERTSON JE NAJBOLJI LIJEVI BEK, THEO JE NAJBOLJI ISPOD 23 GODINE

Važno je naglasiti hipotetsku tezu identificiranog talenta, ali i same regrutacije igrača, te koje paramtere obilježava svaka selekcija. To je ono zaista fundamentalno. Svaka ekipa i svaki trener ima svoje propozicije u pogledu taktike i načina igranja, tako da u tom dijelu treba uzeti u obzir da bi napadačke stvari možda mogle biti manje, odnosno više naglašene od obrambeni, te obratno. Ovdje smo pokušali pokriti što je više moguće aspekata kako bi dobili što jasniju sliku kroz detalje i kako bi se na temelju tog mogla donijeti procjena.

I sada kada pogledamo parametre koje smo postavili, a njih smo naveli odmah gore na početku analize, s istima s enavodi bilo koji sportski direktor, te jasne postulate za početak analize - 5 najvećih liga u Europi, trenutna sezona, 10 kompletnih odigranih utakmica i minimalno jedan centaršut po utakmici.

I kada sve ovo uzmemo u obzir Theo Hernandez se prometnuo u vodećeg igrača (lijevog beka) u pogledu na ovih 5 liga (da, ne samo u Serie A).

Obrambeno, po paramterima koje smo mi odlučili uzeti u obzir on predstavlja najizbalansiraniji profil u vidu napada i obrane, ali valja naglasiti da se on ne ističe u posebno jednom parametru na neki konkretan način. On je u svemu tu negdje oko prosjeka i nekada malo iznad prosjeka. U svakom slučaju, postoje stvari koje treba popraviti, kao što je igra u obrani 1na1 ili broj blokiranih dodavanja i udaraca od strane protivnika.


Na ofenzivnoj razini Theo predstavlja jedan izuzetno napadački profil igrača, iako je i tu isjeckan, on kreira mnogo prilika za pogodak, bilo da se radilo o asistenciji (dodavanju za udarac) ili samom udaracu po vratima protivnika. On je ove sezone postigao 4 pogotka, a prosljednji je postigao prošlog vikenda. Ali ako pogledamo broj lopti vraćenih u posjed u posljednjoj trećini i centaršuta po utakmici, te brojke su mnogo manje u odnosu na Marcela i Reguilona.


Ako pogledamo sliku ispod, tada možemo vidjeti profil Robertsona, koji u defenzivnom profilu izgleda izuzetno kompletno, te tu posebno valja istaknuti njegovu igru 1na1 u kojima radi jako malen broj prekršaja, te je izuzetno dobar u vraćanju posjeda, kada niti jedna momčad na terenu nema jasan posjed (baš kao Reguilon i Marcelo).


Na ofenzivnoj razini Robertson isto tako predstavlja izuzetno kompletan profil koji se temelji na ranije izabranim i poznatim paramterima. Ovdje možemo vidjeti kako on nema toliki broj uspješnih prolazaka 1na1, ali da bi to ustanovili podrobnije moramo vidjeti koliko puta pokušava driblati, te je možda razlog taj što se prioritizirao na broj centaršuta u 16-erac, dodavanja na rub 16-erca ili samog udarca po vratima protivnika.

Naravno, ovo je samo matematička naliza i ona bi trebala omogućiti trenerima dobar filter igrača, te s tim možda skrenuti pozornost s nekih igrača na neke druge i obratno. Ali kroz video analize i naravno uživo praćenje igrača (kada je to moguće) može se u kompletu jasnije spoznati je li igrač dovoljno kvalitetno i željeno pojačanje. Uskoro bi trebali osvrnuti se na još jednog našeg bekovskog igrača, Achrafa Hakimija, te uskoro očekujte sličnu analizu i o njemu!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g