Preskoči na glavni sadržaj

Zidaneov 'labirint' sustava za sljedeću sezonu


Sama rekonstrukcija momčadi Real Madrida svakako bi mogla utjecati na sustav igranja sljedeće sezone. Zidane je već s krajem prošle sezone najavio kako će morati napraviti neke promjene kako bi se izvukla drugačija i generalna ideja načina na koji bi trebao igrati Real Madrid. Politika transfera s kojom je doveden i Mendy, pa i Hazard, koji mogu ponuditi jednu drugačiju igru u odnosu na ono što smo do sada gledali, upareni s dinamikom koju posjeduje Luka Jović Real Madrid bi svakako mogao igrati drugačije u odnosu na nekoliko sezona unazad.
Uz to, spominje se transfer Pogbe, možda Ruiza, te van de Beeka,... Sve su to igrači koji mogu ponuditi nešto drugačije u odnosu na trenutni roster.

U dvije i pol sezone velikog uspjeha, u razdoblju od 2016-2018, Zidane je većinom koristio sustav 4-3-3, ponajvše zbog BBC-ja, da bi kasnije probao i sa sustavom 4-3-1-2, gdje je ofenzivnog veznog u sklopu romba igra Isco. U posljednjih 11 utakmica ove sezone koje je Zidane igrao, u njih 9 je koristio sustav 4-3-3, u jednoj je koristio sustav 4-3-1-2, te je u jednom navratu igrao i u sustavu 4-2-3-1.
Sada je vrlo lako za pretpostaviti da bi se Zidane mogao odlučiti kako bi sljedeću sezonu mogao igrati u sustavu 4-2-3-1 ili možda nešto i ofenzivnije, odnosno 4-2-1-3. Tu bi trebao igrati s dva dobra defenzivno orijentirana veznjaka, kako bi možda u sam sustav igre mogao uvrstiti Jovića zajedno s Benzemom ili možda nekim drugim igračima, koji su velikim dijelom ofenzivno orijentirani.

I baš zbog takve politike transfera, potrebno je stvoriti novu filozofiju igre. Zidane jednim dijelom ima prioritet dovesti Pogbu i pokušati ga instalirati i inkorporirati kao jednu od važnijih karika u svojoj ekipi. On bi u navedenom sustavu igre trebao igrati pored Casemira. Jučer se pojavila priča oko tog da je Real Madrid zainteresiran i za Ruiza, te za van de Beeka, te možemo reći kako dva spomenuta veznjaka i Pogba jamče više golova kroz sezonu od trenutnih igrača Real Madrida u veznoj liniji. Kroos i Modrić su ove sezone zajedno postigli 5 pogodaka, što jasno govori kako Madridu u tom dijelu terena fali igrač koji može zabiti pogodak.

Čak i u pogledu nekog fizičkog aspekta igre, ova dvojica, odnosno trojica igrača bi mogla uvelike pomoći Real Madridu. Najbolji primjer dolazi na utakmici protiv Ajaxa, gdje ova vezna linija Real Madrida jednostavno nije mogla igrati protiv ekipe kao što je Ajax, koja je odradila puno bolji posao u samom trčanju jer je kroz dvije utakmice pretrčala 15 kilometara više!
Ono što je uzelo najveći danak našim veznjacima, posebice Luki Modriću je igranje na Svjetskom Prvenstvu, tako da je vezna linija Real Madrida izgledala kao da ne može doći do daha u pojedinim utakmicama. Najbolji primjer jedne tako dobro organizirane momčadi u tom apsketu igre je Liverpool, koji je drugu godinu za redom stigao do finala i konačno ga osvojio, gotovo po istom receptu.

Brzina je ono što se sada gleda u nogometu, ali uz to što igrač mora biti dobro fizički spreman, jako je važno vrijeme reagiranja, a to je isto tako problem koji Real Madrida ima u trojcu (Modrić, Casemiro, Kroos), što bi trebalo biti riješeno s transferima novih veznjaka. Možemo na kraju kazati da je Zidane počeo zrcaliti ono što je Francuska napravila prošlog ljeta kada je stigla do trofeja Svjetskog Prvenstva. Vidjet ćemo može li Zidane svoje ideje pretvoriti u stvarnost.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OCJENE IGRAČA: F.C. Barcelona 0:0 Real Madrid C.F.

THIBAUT COURTOIS 6,5  - U svim svojim intervencijama je bio jako dobar, kod iznošenja lopte i raspucavanja isto tako, ali ne možemo reći da se nešto posebno naradio u tom nekom dijelu jer je obrana sjajno izgledalo, zajedno s njim na čelu. DANI CARVAJAL 5,5  - Dani je danas imao jako tešku bitku protiv Jordija Albe. U nekoliko navrata je izašao previše visoko u želji da presječe loptu, ali obično bi tada izvisili. Prema naprijed nije napravio previše, iako se našao u nekoliko prilika. Da je mogao bolje, mogao je svakako. RAPHAEL VARANE 7,5  - Varane je ovu utakmicu odradio na najvišoj mogućoj razini. Pokazao je kako se igra čvrsto, jako i rezolutno. Šteta što nisu dosuđena dva penala upravo nad njim, ali to sve je nogomet. Možemo reći kako je odradio strašan posao i kako je s ovom utakmicom nastavio jako dobru formu. SERGIO RAMOS 8,0  - Kapetan je bio najbolji onog trenutka kada se od njega to tražio. Sjajno je upravljao obranom, a u par intervencija je pokazao koliko je p

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 2:2 Paris Saint Germain

THIBAUT COURTOIS 7,5  - Courtois je ponovno bio na vrhunskoj razini, iako je primio dva gola, za koja apsolutno nije kriv. Kod prvog gola nije mogao previše jer mu je smetao Varane, a kod drugog gola Sarabia je pogodio ono za što govorimo da se ne brani. U svim ostalim intervencijama, Courtois je bio na visini zadatka. DANI CARVAJAL 8,5  - Ponovno jedna maestralna partija Danija. U obrani je bio sjajan, posebice s tom novom dužnosti da zatvara sredinu u putanju kojom ide Mbappe. Uz to, imao je i novi zadatak u napadu, nije toliko išao po liniji, koliko je ulazio prema središnjem dijelu. Bio je i s udarcima opasan po gol PSG-a, tako da možemo kazati da je odigrao kompletnu utakmicu. RAPHAEL VARANE 6,5  - Greška koju je napravio je nažalost tako velika da će baciti dosta veliku mrlju na jedan dobar nastup u kojem se sjajno snašao protiv Icardija i Mbappea. Tu malu nesmotrenost je iskoristio mladi Francuz, a naš Rapha osim te greške nije imao više niti jednu. SERGIO RAMOS 6,5

OCJENE IGRAČA: Real Madrid C.F. 3:2 U.D. Levante

THIBAUT COURTOIS 6,5  - Iako je danas primio dva pogotka, bio je na razini u onom trenutku kada ga se najviše trebalo. Na samom kraju skinuo je udarac koji bi poravnao rezultat. Tokom utakmice bio je dobar u odigravanjima lopte ka svojim suigračima i nije imao previše posla. DANI CARVAJAL 7,0  - Možemo reći kako je Dani nastavio sa sasvim dobrim izvedbama s prošle utakmice. Pokazao je ponovno koliko je ključan u napadu jer smo prvi pogodak postigli na njegovu asistenciju. U obrani po njegovoj strani nije bilo previše propusta (pogodak je kolektivna greška). Jako dobra utakmica našeg Danija. RAPHAEL VARANE 7,0  - Iako Rapha nije upisao asistenciju ne možemo mu dati manje kredita. On je bio sjajan na današnjoj utakmice, a kod pogotka Mayorala nije mogao previše. Pratio je ono što je trebao pratiti. U svim ostalim duelima je bio sasvim solidan i nadajmo se da će tako nastaviti tokom sezone. SERGIO RAMOS 6,0  - Kapetan danas nije izgledao posebno sigurno. Napravio je nekoliko g